Červený Dvůr – Tradice a kvalita v léčbě závislosti

Železný adiktolog 2014

V sobotu 26. července 2014 se klienti a terapeuti Červeného Dvora zúčastnili třetího ročníku amatérského triatlonu Železný adiktolog, který se konal v Českých Budějovicích. Pořadatelem této akce je organizace Prevent.

Tento rok naši léčebnu reprezentovalo 18 lidí. 13 z nich byli současní klienti, 3 bývalí pacienti. Náš tým doplňoval osobní trenér a terapeut Alexandr Debnar a také jeho syn Martin Debnar, který se stal celkovým vítězem. Červený Dvůr ale bodoval i dále. Na prvním místě se umístila jedna z bývalých pacientek, třetí místo získala jedna ze současných. Pan Debnar byl druhý v kategorii Adiktolog a třetí ve své věkové kategorii.

Atmosféra byla úžasná nejen mezi závodníky, ale vytvářeli ji i ostatní klienti, kteří jeli soutěžící povzbudit. Bez nich a jejich podpory by závod rozhodně nebyl tak úspěšný. Vytvořili jsme ohromný tým lidí, kteří po celou dobu drželi při sobě, měli skvělou náladu a ukázali sobě i všem ostatním, že život může být hezký i bez dopingu.

(autor: Tereza L.)

Hlavní fotka

 

Železný adiktolog a Červený Dvůr

V sobotu 26. července 2014 se početná léčebenská výprava zúčastnila dalšího, tentokrát již třetího ročníku sportovně – osvětového podniku Železný adiktolog, který se konal na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Tuto akci, jejímž pořadatelem je českobudějovická organizace Prevent, z.s., navštívilo v letošním roce rekordních třináct závodníků z řad současných pacientů PL Červený Dvůr. Další tři reprezentovali naši léčebnu jako bývalí pacienti a mezi závodníky byl i jeden z terapeutů Alexandr Debnar a jeho syn Martin. Celkem tedy v barvách Červeného Dvora závodilo 18 lidí, což výrazně navýšilo celkový počet startujících. Hlavním bodem programu je triatlonový závod, na který se mohou přihlásit jak pracovníci adiktologických služeb, tak také bývalí, ale i současní klienti, kteří se rozhodli změnit svůj život.

Stejně jako v loňském roce byl o tuto akci mezi pacienty v PL Červený Dvůr velký zájem, což dokazuje velký počet přihlášených a navíc jich letos do Českých Budějovic vyjelo dalších 28 pomáhat organizátorům v rámci pořadatelské služby. Většinou se jejich pomoc týkala zajištění občerstvení a orientace závodníků na trati závodu.

Výprava byla úspěšná, celkově závod vyhrál Martin Debnar, 1.místo v kategorii žen získala bývalá pacientka L.P. a další z pacientek současných T.L. získala 3.místo v kategorii, Alexandr Debnar získal 2.místo v kategorii adiktolog a 3.místo ve své věkové kategorii.Více informací včetně výsledků najdete na stránkách www.zelezny-adiktolog.cz.

K nemalé radosti organizátorů celý den svítilo sluníčko, takže si všichni zúčastnění akci užili a příští rok se chystají závodit znovu. Vzhledem k tomu, že jak organizátoři, tak pomocníci na trati z řad pacientů byli spokojeni, příští ročník Železného adiktologa bude opět zajištěn tímto způsobem. Nutno dodat, že i taková činnost může vyústit v dobrou spolupráci léčebny s Preventem, který provozuje v krajském městě doléčovací centrum, chráněné bydlení a další služby pro lidi, kteří se dostali v souvislosti s drogami do problémů. A k samotnému závodu je třeba říct, že už jen jeho absolvování je obdivuhodný výkon, který je o překonání sebe sama. Může tak být dobrým startem či motivací ke změně a zkvalitnění života.

(autor: Alexandr Debnar)

Bližší informace o akci: www.zelezny-adiktolog.cz
Zpráva z regionálního tisku

DSC_6434 DSC_7033 DSC_7023 DSC_7015 DSC_6992 DSC_6821 DSC_6803 DSC_6765 DSC_6703 DSC_6698 DSC_6677 DSC_6633 DSC_6584 DSC_6521

Triatlon v očích jednoho abstinujícího závodníka

Ten den jsem měl jediný cíl – zvládnout triatlon. Železný Adiktolog byl pro mě velkou výzvou. Nikdy před tímto závodem jsem nic takového neabsolvoval. Krom fotbalu a občasného běhání nejsem žádný zvlášť trénovaný sportovec. Spíš abstinující člověk s pětiletou drogovou kariérou. Využil jsem možnosti závodit za PL Červený Dvůr s tím, že i přes moji minulost překonám sám sebe a dokážu si, že to zvládnu. Můj cíl byl dokázat si to na jakémkoliv místě.
Po doražení na místo závodu v Českých Budějovicích šlo cítit, že půjde o organizačně výborně zastřešenou akci. Prostředí v místě závodu jako byl park, nábřeží Malše a panorama města dodávalo závodu zvlášť okořeněnou kulisu. Samotní spoluúčastníci, fanoušci i kolemjdoucí lidé byli skvěle naladěni za krásného slunečného počasí.
Asi půl hodiny před závodem jsem byl já i ostatní závodící abstinenti z ČD více či měně nervózní. Snažil jsem se ale koncentrovat sám na sebe. Všemu bylo jinak po odstartování závodu… Plavání v ledové vodě nebylo ze začátku příjemné, ale nebylo to nic, co nešlo překonat. Doplaval jsem asi v polovině. Bylo to náročnější, než jsem myslel. Mnoho závodících se mi ale na kole podařilo předjet. Soustředil jsem se sám na sebe a na udržení tempa. „V hlavě to bolelo“, ale překonával jsem se víc a víc. Moje odhodlání a motivace si to dokázat byla obrovská. 5km běhu na konci bylo po tom všem nejnáročnější i přes to, že se jednalo o jednoduchou trasu. Poslední kilometr jsem počítal lampy osvětlení, ale i kolemjdoucí fandili a bylo to velmi povzbuzující. Blížilo se nábřeží a cíl. Nohy jsem skoro vůbec necítil, ale touha po tom to zvládnout zvítězila. Po proběhnutí cílem jsem si lehl a slzy radosti a spokojenosti mi tekly z očí. Bylo to pro mě velké vítězství, že jsem si dokázal to zvládnout a překonat se. Strašně krásný pocit. Zřejmě všech závodících z „Červeňáku“, který jsme společně sdíleli s celou výpravou. Nezapomenutelný den a sportovní zážitek. Pro mě malé velké vítězství. Život je nádherný bez drog, bez sevření něčím. Stojí za to abstinovat a dokazovat si zvládat takové, ale i náročnější životní cíle.
Těším se na další ročník, kdy chceme s několika spolupacienty ČD zúčastnit se a zopakovat si to.

Lukáš P.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *